Tri zanimive, a nekoliko drugačne domene

Domena je spletni naslov, ki ga potrebuje prav vsak, ki na spletu želi imeti postavljeno svojo spletno stran. Najbolj poznane so nacionalne domene, med katere sodi tudi slovenska domena .SI, prav tako zagotovo vsak pozna generične domene, kamor uvrščamo .COM, .NET, .INFO, .ORG in podobne, nekoliko manj poznane pa so tako imenovane tematske domene.

Ker so se slednje pojavile mnogo kasneje kot nacionalne in generične, se na spletu pogosto uporablja tudi zapis »novejše domene«, toda treba je poudariti, da niti približno niso več tako nove. Obstajajo namreč že vrsto let. Večina izmed njih se med uporabniki spleta ni ravno prijela, najdejo pa se tudi svetle izjeme, ki postajajo iz leta v leto bolj priljubljene. V današnjem prispevku vam bomo predstavili tri. Morda se bo kakšna izmed njih dopadla tudi vam.

Domena .BLOG

Ste vedeli, da imajo blogerji svojo domensko končnico? Če tega do zdaj še niste vedeli, naj vas prav nič ne skrbi, saj tudi marsikateri bloger ne ve, da domena .BLOG dejansko obstaja. To prav nič ne preseneča, saj bi omenjeno končnico zares lahko označili z »nova domena« – na voljo je namreč šele od konca novembra 2016.

Domena .BLOG
Če pišete blog, velja razmisliti o registraciji istoimenske domene.

Če tudi sami pišete spletni dnevnik, imate sedaj odlično priložnost. Ni treba, da vaš blog predstavlja končnica .SI, .COM, .NET ali kakšna podobna, vsem dobro poznana. Lahko izstopite iz povprečja, registrirate domeno .BLOG in si na ta način priskrbite večjo prepoznavnost. Ker bo vaš blog tako poseben, ste lahko prepričani, da imena vašega spletnega mesta ne bo pozabil prav nihče.

Domena .PRO

Se odlično spoznate na spletno oglaševanje ali optimizacijo? Ste mojster meditacije, borilnih veščin ali frizerskih spretnosti? Bi se lahko označili z izrazom kuharski mojster? Kakorkoli že, ne glede na to, na katerem področju blestite, se lahko odločite za registracijo domene .PRO. Kratica nakazuje na besedo »professional«, ki se iz angleščine v slovenščino prevaja kot profesionalen oziroma mojstrski.

Se vam ta vse bolj priljubljena domenska končnica dopade? Zanjo vam ne bo potrebno odšteti nič več kot za dobro poznane domene. Za primer si poglejmo ceno enega izmed vodilnih slovenskih registrarjev NEOSERV.si, kjer domeno lahko registrirate že za okoli 10 €.

Domena .SHOP

Pri domenski končnici .SHOP je vse popolnoma jasno. Zagotovo je ne bomo uporabili za potrebe predstavitvene spletne strani, bloga, spletnega portala ali foruma. Uporabili jo bomo za spletno trgovino, saj bo tako obiskovalcem takoj jasno, da se ne nahajajo na običajni spletni strani, temveč v spletni trgovini.

Domena .SHOP
Za spletno trgovino je smiselna uporaba domene .SHOP.

Cena domenske končnice .SHOP je podobna ceni .PRO, prav tako pa je domeno mogoče registrirati pri nekaterih domačih registrarjih. Prednost registracije pri domačem registrarju je predvsem v podpori, ki je naročnikom na voljo v slovenskem jeziku.

Imate namen postaviti spletno trgovino, s katero želite svojo blagovno znamko in izdelke hitro predstaviti čim širšemu krogu javnosti? Razmislite o registraciji domene .SHOP – še posebej, če boste trgovino postavili v angleškem jeziku.

Vse informacije o domenah so zbrane na enem mestu: www.mojadomena.si

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email