Gibanca: jadranje za začetnike in izkušene

Jadranje je prijetna dejavnost, ki vse več Slovencem predstavlja eno od možnosti za aktiven oddih, med katerim z novo energijo napolnijo svoje telo in duha. Osnove jadranja lahko pridobivamo v praksi, ko se na primer odpravimo na morje z najeto jadrnico s skiperjem, prav tako pa se lahko odločimo za tečaj, kjer pridobimo znanje v strnjeni obliki.

Jadranje na začetniškem nivoju je povsem enostavno in ga hitro osvojimo, da postanemo pri njem zares dobri, pa so pogosto potrebna mnoga leta izkušenj. Vedno se lahko naučimo še nekaj več in bolje, zato se po začetnem tečaju veliko ljubiteljev jadranja odloči tudi za nadaljevalnega. Pri nas že vrsto let začetne in nadaljevalne tečaje organizira šola jadranja ŠD Gibanca, kjer za pridobivanje znanj poskrbijo strokovno usposobljeni in licencirani učitelji. Z njihovo pomočjo si pridobite tako teoretično kot praktično znanje, s katerim boste osvojili vse potrebno za upravljanje jadrnice.

Jadranje za začetnike

Jadranje je upravljanje vozila, zato morate pridobiti znanje, ki ga določajo predpisi. V okviru priprave na opravljanje izpita za voditelja čolna vas na tečaju pri ŠD Gibanca naučijo vsega o izogibanju na morju, vremenoslovju, motoroznanstvu in drugih osnovah, ki so nujne za vsakogar, ki upravlja čoln ali jadrnico. Prav tako pa tečaj jadranja poskrbi za praktični del – ob vikendih boste izpluli iz Marine Portorož in se naučili jadranja v praksi.

Jadranje za začetnike
V ŠD Gibanca vsako leto organizirajo začetni tečaj jadranja.

Izpit in tečaj pa seveda nista vse, kar je potrebno za varno plovbo. Jadranje naj ostane pri začetnikih omejeno in varno, kar pomeni, da je potrebno za prve samostojne plovbe upoštevati precej navodil:

 1. Na začetku plujemo v mirnem morju, kjer ni veliko prometa. Poiščemo tako primerno lokacijo kot primeren letni čas.
 2. Odločimo se za manjšo jadrnico, na kateri je manj dela. Najboljša za začetnike je jadrnica z zgolj enim jadrom, saj z njo lažje obvladamo osnove.
 3. Preden izplujemo, vedno povemo, kam se odpravljamo, prav tako imamo vedno pri sebi vso obvezno in dodatno opremo za primer težav.
 4. Pred izplutjem si pridobimo vse podatke o vremenu, plimi, tokovih – tudi če se nam zdi, da je področje plovbe povsem mirno.

Če se boste v šoli jadranja naučili osnov in skozi primerno vajo trenirali in pridobivali izkušnje, bo postalo jadranje prijetno. Kmalu ne boste nanj nič več gledali kot na občasen hobi, temveč bo postalo vaš življenjski stil. Pravzaprav se boste spraševali, zakaj se niste zanj odločili že prej …

Jadranje na regatah

Če vas jadranje prevzame in si želite več kot plutje med zalivčki s svojo družino, vam je pri ŠD Gibanca na voljo tudi tečaj jadranja na višjem nivoju, torej šola regatnega jadranja. Vse več je regat, ki so namenjene manjšim jadrnicam in kjer sodelujejo tudi amaterji, ne pa zgolj tisti, ki se z jadranjem ukvarjajo profesionalno.

In če se odločite sodelovati na regati, tudi ni pomembno, na katero mesto se uvrstite. Pomembno je, da doživite nekaj novega. Vsekakor gre za izkušnjo, ki je zahtevna, saj si vsakdo želi čim boljši rezultat, poleg tega pa druge jadrnice niso zgolj konkurent pri zajemanju vetra, temveč tudi pri prostoru na morju. Nujna je torej dodatna previdnost, ki terja zahtevnejše manevre.

Regatno jadranje
Jadralci z izkušnjami se lahko prijavite na tečaj regatnega jadranja.

Tečaj jadranja na regatah vam bo pomagal izpopolniti vaše jadralno znanje ter vas usposobil za člana posadke regatne jadrnice ter za krmarjenje na regati. Tečaj pri Gibanci poteka dva vikenda in je praktičen, saj je to edini način, da se naučite vsega potrebnega. Izpluje se iz Marine Portorož, uporablja pa se male regatne jadrnice, ki so hitre in okretne. Odzivi so torej takojšnji.

Česa vsega se boste naučili? Del tečaja so:

 • pravila regat;
 • taktika na startu in v regatnem polju;
 • izbira smeri oziroma poti v skladu z vetrom, valovi in tokom;
 • primerna jadra, snast in oprema za regato;
 • delo ekipe;
 • nagib jadrnice;
 • ravnanje z jadri;
 • ravnanje z genakerjem – spinakerjem.

Poleg tistega dela regate, ki poteka na vodi, pa sta pomembna tudi fizična in psihična priprava posadke, za katero je potrebno poskrbeti pred “tekmo”, ter seveda primerna ocena oziroma analiziranje same plovbe po zaključku regate. To nam omogoči, da spoznamo lastne napake in jih do naslednjič odpravimo.

Bi radi preizkusili svoje spretnosti pri jadranju in se mimogrede z nekaj zdrave tekmovalnosti pomerili z drugimi? Pridite v ŠD Gibanca na tečaj regatnega jadranja!

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email