Helikopter na daljinca – »pilotiranje« naj bo varno!

Nekoč so bile »zračne igrače« predvsem v domeni modelarjev, ki so mesece skrbno in natančno izdelovali svoje modele letal, s katerimi so se nato odpravili na bližnje polje ter se preizkusili v njihovem upravljanju. Danes si lahko sodoben model helikopterja, kvadrokopterja ali letala enostavno kupimo in se v pilotiranju preizkusimo brez večjih težav.

Ker so RC modeli zračnih plovil postali priljubljeni tako med otroci kot odraslimi, pa so se v povezavi z njimi hitro pojavile tudi težave. Mediji vse pogosteje poročajo o tem, kako zaradi njih prihaja do nezgod, zato velja, da naj se helikopterji na daljinca, kvadrokopterji, droni, letala in vse druge naprave, ki letijo, uporabljajo po pameti.

  • Helikopter WLtoys V915 Lama

Čeprav so z zračnimi napravami na daljinsko vodenje povezane razne nezgode, pa to še ni razlog, da si zabave ne bi privoščili tudi sami. Vedeti moramo le, kje lahko helikopter ali letalo uporabljamo, seveda pa se ga moramo naučiti tudi dobro upravljati. Več o tem v nadaljevanju.

Preden poženemo svoj helikopter na daljinca …

Področje uporabe malih letečih naprav pri nas še ni dobro zakonsko regulirano, zato morajo lastniki oziroma uporabniki sami paziti, da je uporaba varna. Tudi letalo ali helikopter na daljinca lahko namreč povzroči veliko gmotne škode, znani pa so celo primeri, ko je prišlo do resnih poškodb ljudi – tudi s smrtnim izidom.

Zračna plovila na daljinsko upravljanje, ki jih lahko uporabljamo za hobi, morajo biti po predpisih majhna in nizke mase. Ko jih pilotiramo, je pomembno, da jih ne poženemo previsoko, temveč ostanemo na višini do sto metrov (kar je sicer že zelo visoko), predvsem pa jih nikoli ne spustimo z oči. To pomeni, da jih uporabljamo tam, kjer nam ne more nič zastreti pogleda. Svoj helikopter na daljinca torej odnesimo na odprt teren, proč od stavb. Pilotiranje v naseljenem območju je zelo nevarno, prav tako pa ne smemo nikoli leteti nad ljudmi, saj bi okvara povzročila strmoglavljenje prav nanje.

Helikopter na daljinsko vodenje
Bogata izbira helikopterjev na daljinsko vodenje v spletni trgovini Hud.si.

Pri upravljanju se moramo vedno izogibati infrastrukturi. Letimo proč od električnih in drugih žic, proč od cest in vsekakor daleč proč od letališč.

Če imamo letečo napravo, ki omogoča snemanje ali fotografiranje, je treba upoštevati, da ne smemo posegati v zasebnost drugih, prav tako pa ne smemo fotografirati varovanih območij ali stavb.

In nenazadnje: nikoli ne »pilotirajmo« v slabih vremenskih pogojih!

Letalo oz. helikopter se naučimo dobro upravljati

Pri vsaki aktivnosti so pomembne izkušnje. Ko kupimo svoje letalo, kvadrokopter ali helikopter na daljinca, se z njim najprej dobro spoznajmo. Preberimo navodila in pričnimo z enostavnimi poleti, med katerimi se bomo naučili osnov upravljanja. Šele potem, ko bomo postali spretni in bo za nami že veliko ur letenja, si lahko privoščimo kakšen nekoliko bolj zahteven podvig.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email