Cepljenje proti gripi: da ali ne?

Med zagovorniki in nasprotniki cepljenja je vedno veliko trenj, ne glede na to, o katerem cepivu govorimo in proti kateri bolezni naj bi to zdravilo. Kadar gre za cepljenje proti nekaterim boleznim, za katere se cepi že v otroštvu, nasprotniki cepljenja pogosto postrežejo s statistiko, da veliko več ljudi vsako leto umre zaradi gripe kot pa za to ali ono boleznijo, proti kateri naj bi cepili otroka. A ko pride čas cepljenja proti gripi, na to hitro pozabijo …

Plusi in minusi cepljenja proti gripi

Za cepljenje proti gripi se za vsako sezono izdela posebno cepivo, ki je narejeno na podlagi predvidevanj, katera vrsta oziroma sev naj bi povzročal večino obolenj v prihajajoči sezoni. Napovedi in s tem cepivo so običajno pravilni, včasih pa tudi ne. Vedeti je namreč treba, da gripo povzroča kup različnih virusov, univerzalnega cepiva pa zaenkrat žal še ni.

Kaj pravijo nasprotniki cepljenja? Razen tega, da imajo cepiva za nezdrava po sami sestavi, pogosto pravijo, da slabo uganejo pravo vrsto gripe, predvsem pa, da tudi cepljeni pogosto zbolijo, pa tudi ob cepljenju jih mučijo znaki bolezni. Res je, ko se cepimo, lahko doživimo simptome gripe, vendar v zelo blažji obliki, kot bi bila dejanska bolezen sama. Prav tako je res, da cepivo ne deluje in vseeno zbolimo, kadar ni bilo povsem pravo oziroma izdelano za vrsto virusa, zaradi katerega smo zboleli za gripo.

Kaj pa pravijo zagovorniki? Ti cepljenje priporočajo, saj je gripa težka bolezen, ki prinaša tudi smrtne žrtve. Še posebej se cepljenje priporoča za starejše, za kronične bolnike, za otroke ter za zdravstveno osebje, torej za tiste, ki so okužbi najbolj izpostavljeni, ter tiste, ki bi jih ta lahko najbolj prizadela. Gripa namreč lahko prinese obilico zapletov, vse od pljučnice dalje, kar gotovo ni prijetno.

Ste tudi sami neodločeni, ali se cepiti ali ne? Najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom in ga povprašate o prednostih, pa seveda tudi o morebitnih stranskih učinkih.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email