Nakup otroškega kolesa

Na kaj paziti pri nakupu otroškega kolesa?

Morda je tudi za vašega malčka končno prišel čas, da se s poganjalčka presede na pravo kolo. Skupaj z njim se boste odpravili v eno od speciliziranih trgovin s kolesi, kjer boste imeli na razpolago številne možnosti, obenem pa vam pri izbiri pomagali dobro podučeni in izkušeni prodajalci.

Kljub pomoči prodajalca pa je najbolje, da se že pred vstopom v trgovino pozanimate, kaj bi bila za vašega otroka najboljša izbira. Vsekakor bodite pripravljeni na to, da boste morali za kakovostno otroško kolo nekoliko globlje seči v žep. Z nakupom vrhunskega kolesa priznanega proizvajalca mu boste zagotovili vso varnost, ki jo potrebuje.

V nadaljevanju vam navajamo nekaj izjemno koristnih nasvetov, ki jih nekateri starši oziroma skrbniki spregledajo, ne glede na to, da so posegli po priznanem proizvajalcu koles.

1. Velikost otroškega kolesa

Vsekakor bodite pri nakupovanju kolesa za malčka pozorni na blagovno znamko, od katere je v veliki meri odvisna kakovost vsakega izdelka. Ne pozabite pa, da je v prvi vrsti pomembna predvsem velikost kolesa.

Otroško kolo Specialized Riprock 12 Boys
Otroško kolo Specialized Riprock 12″ Boys (2020)

Na žalost večina staršev pri nakupovanju kolesa za svojega malčka meni, da je dovolj, če otrok z nogami seže do pedal. Resnica pa je povsem drugačna. Zapomnite si: višina sedeža naj bo nastavljena tako, da lahko vaš malčke doseže tla s celimi stopali. Zakaj? Na ta način boste preprečili marsikateri padec in poškodbo.

2. Novo ali rabljeno otroško kolo

Nekateri med vami boste verjetno za svojega otroka kupili rabljeno kolo. S takim kolesom seveda ni nič narobe, če boste ugotovili, da deluje brezhibno. Predvsem bodite pozorni na stanje kolesa in na zavore. Takoj po nakupu rabljenega kolesa se odpravite do najbližjega servisa, kjer poskrbite za temeljit pregled in morebitno popravilo.

3. Premer kolesa v colah

Pri nakupovanju koles za odrasle se velikost določa glede na mere okvirja. Pri nakupovanju otroških koles pa ima osrednjo vlogo premer kolesa. Ta je zapisan v colah. Tricikel lahko na primer zamenjate za 12-colsko kolo, ki je najpogosteje opremljeno še s pomožnimi kolesci.

Otroško kolo Specialized Riprock 12 Girls
Otroško kolo Specialized Riprock 12″ Girls (2020)

Za štiriletnike so najprimernejša 14-colska kolesa, otroci do šest let pa se lahko vozijo na 16-colskih kolesih. Vsekakor to ni nujno pravilo, saj morate obenem upoštevati tudi velikost vsakega malčka posebej.

Preverite še, da ima sedež na kolesu dovolj nastavljivih višin ter da boste lahko kolesu sčasoma sneli pomožna kolesca.

4. Zavore na otroškem kolesu

Priporočamo vam, da izberete otroško kolo, ki bo imelo zavore na pedalu. Zakaj? Večina otrok v naglici pogosto stisne prednjo ali obe zavori na krmilu hkrati. Sprednje kolo je ob tem blokirano, malčka pa lahko vrže celo čez krmilo.

Dodatni nasveti za nakup otroškega kolesa: https://www.ostanifit.si/kako-izbrati-kolo-za-otroka

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email