Vitamin D - vpliv na zdravje

Kakšen je vpliv vitamina D na zdravje?

Številne študije so pokazale, kako pomemben vpliv ima vitamin D na psiho-fizično zdravje človeka. Ko so dnevi kratki in noči dolge, marsikoga na poti iz službe že spremlja tema. Sončnih žarkov je tako deležen le toliko, kolikor jih ujame na poti ali skozi okna. Zato je eden od največjih problemov v današnjem modernem svetu in našem geografskem pasu zagotovo pomanjkanje vitamina D. Pravimo, da je to »sončni« vitamin, ki ga naše telo s pomočjo sončne svetlobe, natančneje UVB žarkov, tvori tudi v koži.

Vitamin D opravlja funkcijo absorbcije kalcija in fosforja v prebavilih, kar posredno uravnava rast in popravlja kosti. In če ga v telesu primanjkuje, to ogroža zdrav razvoj ter rast kosti. Pri otrocih njegovo pomanjkanje lahko pripelje do rahitisa, pri odraslih pa do osteomalacije.

Vitamin D3 Viridian - kapsule
Vitamin D3 Viridian (kapsule).

Ena od najpomembnejših vlog vitamina D je vzdrževanje ravnotežja kalcija v kosteh s spodbujanjem absorbcije kalcija v črevesju, resorpcije kosti s povečanjem števila osteoklastov, ohranjanjem koncentracije kalcija in fosfatov za tvorbo kosti in omogočanjem pravilnega delovanja obščitničnega hormona za ohranjanje koncentracije kalcija v serumu.

Kako preprečiti pomanjkanje vitamina D?

Jeseni in pozimi moč sončnih žarkov v Sloveniji ni dovolj močna za zadostno sintezo vitamina D, zato je pomembno, da ga zaužijemo s primerno prehrano in prehranskimi dopolnili. Pomanjkanje D vitamina lahko spremeni presnovo mineralov v telesu, to pa vodi do nizke mineralne gostote kosti. Zaradi tega se občutno poveča tveganje za izgubo kostne mase (osteoporoza) in zlome kosti. Pomanjkanje vitamina D ima lahko katastrofalne posledice za imunski sistem.

Ker je vitamin D najpomembnejši regulator aktivnosti imunskega sistema, ima njegovo pomanjkanje številne posledice na naše zdravje. Poleg tega, da se pojavljajo nenehna nihanja razpoloženja in depresije, vodi tudi v različne degenerativne in kronične bolezni, kot so revmatoidni artritis, lupus, luskavica, bolezni ščitnice, multipla skleroza in rak.

Obstajata dva zanesljiva vira vitamina D:

  • celoletno izpostavljanje sončnim žarkom;
  • prehranska dopolnila (npr. vitamin D Viridian v obliki kapljic, kapsul, oljnih raztopin …).

D3 kapljice – pomembna vloga pri zdravju otrok

Obstajata dve obliki vitamina D, in sicer vitamin D2 (ergokalciferol) in vitamin D3 (holekalciferol). Vitamin D2 je kvas, ki je izpostavljen ultravijoličnim sončnim žarkom, medtem ko vitamin D3 najdemo v ribjem olju in jajčnem rumenjaku, nastaja pa tudi v koži, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi. Ponavadi hrana, ki je dodatno obogatena z vitaminom D, vsebuje vitamin D2, ne pa tudi D3. Slednji je veliko učinkovitejši in njegova pretvorba je v telesu mnogo hitrejša.

Vitamin D3 Viridian - kapljice za otroke
Vitamin D3 Viridian (kapljice za otroke).

Vitamin D pa ne primanjkuje le odraslim, ampak tudi otrokom. Starši namreč otroke včasih preveč ščitimo z oblačili in zaščitnimi kremami, zaradi česar imajo težave s pomanjkanjem D vitamina. Še posebej v zimskem času se staršem priporoča, da otrokom dodajajo D3 kapljice za otroke. Vitamin D3 je torej v tekoči obliki in igra ključno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema, skrbi za primerno raven kalcija v krvi in podpira zdravje kosti in zob otrok.

Kakovostna prehranska dopolnila z vitaminom D v obliki kapljic, kapsul ali oljnih raztopin lahko naročite v spletni trgovini Nutriholis.si. Prav tako jih lahko kupite v fizičnih prostorih omenjenega ponudnika: na Zaloški cesti 167 v Ljubljani.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email