Pekoča zgaga

5 nasvetov, kako se uspešno spopasti z zgago

Vas je že kdaj močno peklo grlo in si pri tem niste znali pomagati? Verjetno vas je pekla zgaga. To je precej neprijeten občutek v grlu oziroma žlički, ki nastane zaradi tega, ker želodčna kislina prične uhajati v požiralnik. Da hrana po obroku zateka navzgor, je povsem normalno. Toda mnogi imate težave tudi kasneje, ko vam popusti spodnja zapiralna mišica, katere naloga je hrano zaustaviti.

Če ta mišica ostane dlje časa odprta, hrana nenehno zateka nazaj, kar povzroči draženje živčnih končičev v steni požiralnika. To draženje lahko občutite kot neprijeten pekoč občutek, ki mu pravimo zgaga. Ste vedeli, da jo lahko sami še dodatno spodbudite z močnimi živili, kot so alkohol, česen, paradižnik, kava, paprika, kumarice in mastna hrana?

Pri neprijetnem in pekočem občutku se verjetno pogosto vprašate: »Kaj pomaga, če te muči zgaga?«. Z nekaj nasveti vam bomo odgovorili na prav to vprašanje. Po prebranem boste natanko vedeli, kako si pri težavi lahko pomagate sami.

Kaj pomaga proti zgagi?

1. Najprej se osredotočite na svoje zdravju neprijazne razvade, ki brez dvoma negativno vplivajo na spodnjo mišico zapiralko in hkrati zmanjšujejo njeno moč. Zato pri svojem prehranjevanju:

  • izključite pogosto uživanje kave,
  • ne uživajte gazirane pijače,
  • izključite alkohol,
  • opustite kajenje,
  • zmanjšajte uživanje paradižnika, česna, čebule, orehov, skute, rdeče paprike, popra in metinega čaja,
  • izogibajte se mastni in ocvrti hrani.

2. Je pa veliko takšnih ljudi, ki jedo relativno zmerno in zdravo, ne pijejo kave in ne kadijo, pa imajo kljub temu težave z zgago. Potem je vzrok za težave potrebno iskati v črevesni flori, kjer imamo veliko dobrih in slabih bakterij. Če je razmerje teh bakterij optimalno, ste lahko brez skrbi.

Če pa slabe bakterije – zaradi stresa, pomanjkanja počitka in neustrezne prehrane – prevzamejo dominantno vlogo, potem se v črevesju pričnejo kopičiti plini. Ker se širijo in postopoma zavzamejo vse več prostora, vplivajo na spodnjo mišico in posledično tudi na zgago.

3. Včasih pridejo trenutki, ko želite pekočo zgago takoj pogasiti. Toda kaj pomaga proti zgagi v tistem trenutku? Nekateri so mnenja, da sta mleko in zdravila najboljša rešitev. Žal to ni res. Mogoče sta učinkovita v tistem trenutku, kasneje pa zagotovo ne. Mleko je v resnici napitek, ki želodec spodbudi, da proizvaja še več želodčne kisline. Zdravila pa v boju proti pekoči zgagi pomagajo le kratkotrajno.

4. Če boste na svoj jedilnik dodali kakovostne probiotične pripravke, je to odlična rešitev za obogatitev črevesne flore z dobrimi bakterijami. Hkrati pa z njimi poskrbite tudi za popolno razmerje, zdrav mikrobiom in močno mišico požiralnika.

Probiotiki Golden Tree Complete Biotics
Odlična izbira so probiotiki Golden Tree Complete Biotics.

5. V boju proti zgagi vam svetujemo, da izkoristite eno od treh »strategij«:

  • Soda bikarbona: Če boste zmešali sodo z vodo, boste ustvarili čudežni izdelek – antacid, ki nevtralizira želodčno kislino, ki zaide proti požiralniku in boste z njim hitro ter preprosto olajšali težave.
  • Banane: Ta sadež imate lahko pogosto na jedilniku, saj ima optimalno pH vrednost, ki je nujna, da umirite zgago.
  • Ingver: Že stoletja predstavlja fantastično rešitev proti glavobolu, slabosti, bolečinam, oteklinam in vnetjem zaradi nepravilnega delovanja spodnje mišice. Pomaga tudi, kadar peče zgaga.

Raje kot po zdravilih torej posezite po zdravju prijaznih živilih, ki bodo hitro umirila pekočo zgago.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email