Igranje na prečno flavto

Kako se prečna flavta razlikuje od kljunaste?

Flavta slovensko pomeni tudi piščal in spada v skupino pihal, saj se vanjo piha. Je eno od prvih glasbil, ki jih je izumil človek. Kljunasta flavta sega daleč v zgodovino, v Evropi pa naj bi se pojavila že v 11. stoletju. S časom se je izpopolnila in postala priljubljen inštrument v obdobju od srednjega veka do baroka. Šele v 18. stoletju so ljudje začeli razlikovati tudi prečno flavto, narejeno iz kovine.

Verjetno vas ni malo, ki ste dobili kljunasto flavto za darilo kot prvi glasbeni inštrument. Razlogov za to je verjetno več, eden od najpomembnejših pa je, da se otroci do 9. leta običajno učijo samo igranja na kljunasto flavto, ne pa tudi na prečno. Nekateri jo poimenujejo kar otroško glasbilo. Šele ko otroci dosežejo primerno raven znanja in imajo dovolj razvito zobovje, lahko začnejo z učenjem prečne flavte. Velikost slednje pri tem ne predstavlja bistvene ovire, saj obstajajo posebni ustniki za otroke, ki olajšajo držo inštrumenta.

Prečna flavta

Prečna flavta se od kljunaste razlikuje že na prvi pogled. Ima 12 zaklopk in je bleščeč instrument, narejen iz plemenitih kovin: masivnega srebra, srebra ali zlata. Med seboj se razlikujejo tudi po tonu, na primer najboljšega imajo zlate flavte. Pihalo ima izjemen zvok, ki spominja na ptičje petje.

Prečna flavta

Zaradi svojih tehniških zmogljivosti je prečna flavta priljubljen solistični in orkestrski inštrument. Popularna je tudi zaradi svoje velikosti, saj jo razstavljeno lahko enostavno pospravimo v torbo. Kot že samo ime pove, prečno flavto držimo prečno na obraz, in sicer z obema rokama na desni strani. Z namenom ustvarjanja lepšega zvoka jo držimo pravokotno na usta, igranje nanjo pa zahteva tudi znanje dihanja s trebušno prepono.

Kakovostne prečne flavte proizvajalcev Yamaha, Muramatsu in Aidis so vam na voljo v glasbeni trgovini Symphony: https://www.symphony.si/pihala/precne-flavte

Kljunasta flavta

Kljunasta flavta je piščal iz skupine podolžnih flavt. Z drugim imenom jo imenujemo tudi blok flavta. Izdelana je iz plastike ali različnih vrst lesa, kot je na primer hruškov les, oljka ali ebenovina.

Kljunasta flavta

Ima devet luknjic, ki jih pokrijemo s prsti. Ena od teh je na spodnji strani in jo pokriva palec leve roke. V primerjavi s prečno flavto ima temnejši, mehkejši in šibkejši zvok. V novejšem času se je uveljavila kot koncertni inštrument za izvajanje stare in sodobne glasbe, ima pa tudi pomembno vlogo pri glasbeni vzgoji mladine, saj je zelo enostavna za učenje in igranje.

Tudi kljunaste flavte Yamaha in Moeck, tako plastične kot lesene, si lahko ogledate v glasbeni trgovini Symphony: https://www.symphony.si/pihala/kljunaste-flavte

Kar se tiče same cene prečne in kljunaste flavte, lahko rečemo, da je kljunasta flavta bistveno cenejša od prečne. Seveda obstajajo tudi izjeme. Če ste na začetku v dvomih, si lahko pihalo izposodite ali pa v glasbeni trgovini kupite rabljenega.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email