Izbira smučarske čelade

6 napak pri izbiri smučarske čelade

Pri pripravah na novo smučarsko sezono je med drugim nujno preveriti tudi zaščitno opremo. Smučarska čelada je osnoven kos opreme, ki vam bo nudila preventivno zaščito. Na voljo so različni modeli čelad, ki se razlikujejo glede na opremo, specifike, zunanji izgled pa tudi ceno.

Pri izbiri nove smučarske čelade si vzemite čas in bodite pozorni na malenkosti, da vas širina ponudbe ne požre. Izbira ustrezne čelade lahko vpliva na celostno udobje in izkušnjo na smučišču ter celo odloča o tem, ali boste ta pomemben kos zaščitne opreme redno uporabljali.

1. Mislite, da so vse čelade enake

Ste že imeli “srečo” srečati smučarja s kolesarsko čelado? No, vse čelade zagotovo niso enake. Pri iskanju idealne čelade se morate zavedati, da razlike med modeli so in da jih je vredno upoštevati. Različni cenovni rangi gotovo nakazujejo na kakovost, to pa ne pomeni, da čelada z nižjo ceno ne nudi zaščite.

Smučarska čelada Poc Fornix SPIN
Smučarska čelada Poc Fornix SPIN – Extreme Vital

Pomembno je tudi vedeti, da je vsaka sodobna čelada boljša od tega, da je nimate. Tehnološki in dizajnerski razpon je tako širok, da skoraj nimate izgovora, da bi se temu kosu opreme izognili. Čelade so danes udobne, lahko vas grejejo, zagotavljajo zračenje, držijo očala na mestu in seveda, ščitijo. Pomislite, koliko je vredna vaša glava, preden se odpoveste nakupu čelade.

2. Neupoštevanje proračuna

Pred nakupom premislite, koliko ste pripravljeni in zmožni plačati za smučarsko čelado. Tudi čelada nižjega cenovnega ranga bo namreč nudila udobje in zaščito ob potencialnem padcu. Morda se boste odpovedali dodatnim funkcijam hlajenja, a za občasne, rekreativne smučarje to ni najpomembnejša kategorija.

3. Neupoštevanje različnih funkcij in namenov

Prav tako je pomembno, da upoštevate svoj stil smučanja in stopnjo znanja. Če ste začetnik ali povratnik, gotovo ne potrebujete profesionalnih modelov. Prav tako so za spuščanje po označenih progah ustrezni enostavnejši modeli. Za tiste, ki jih zanima adrenalinska vožnja, pa je vredno razmisliti o polnoobraznih modelih, ki vas bodo bolje zavarovali.

4. Na smučišču je vedno mrzlo

Modeli čelad nudijo različne tipe podlog, ki so poleg udobja pomembne tudi za ohranjanje toplote. Izberite snemljive in se odločite za debelejši tip podlog, če vas pogosto zebe. A to ne velja za vse. Glede na lastne potrebe lahko izbirate med modeli z različnimi zračnimi sistemi, tudi prilagodljivimi. Ti modeli omogočajo prilagajanje glede na temperature in vas celo hladijo. Zračenje je pomembno za intenzivne smučarje, tiste, ki se več potijo, ali pa za celodnevne smučarske izlete.

5. Merite »na oko«

Da bo čelada služila sovjemu namenu, se mora dobro prilegati vaši glavi, zato je pomembno, da s šiviljskim trakom izmerite in določite natančen obseg glave. Šele nato vam bodo preglednice mer v pomoč. Čelade na glavo ne smete pritiskati na silo, ta se tudi ne sme premikati, ko pomigate z glavo.

Smučarska čelada Uvex Legend 2.0
Smučarska čelada Uvex Legend 2.0 – Extreme Vital

Pri merjenju čelade si ne pozabite nadeti kape, podkape ali traku za ušesa, ki ga boste uporabljali na smučiščih, in se tako izognite napačni širini.

6. Izgled ni pomemben

Morda danes res že poznamo prednosti čelade in znamo oceniti razmerje med pomembnostjo videza in funkcionalnostjo, a zmotno bi bilo trditi, da izgled smučarske čelade ne pomeni ničesar. Iskreno, nekateri modeli in dizajni posameznici ali posamezniku ustrezajo bolje kot drugi. Zato ni nič narobe, da med dejavnike izbire vključite tudi vizualne preference.

Morda imate raje enostaven, minimalističen stil, ki ga zaznamujejo čiste linije in nekričeče barve. Morda pa si želite, da vaša čelada dopolnjuje vaš stil ali pa da postane tisti kos smučarske opreme, po katerem vas bodo prepoznali na smučišču. Na srečo so danes na voljo raznoliki dizajni, med katerimi boste gotovo našli takega, ki vam bo ustrezal in nasitil tudi vaše modne potrebe. Poskrbite le, da izgled ne postane edino merilo.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email