Kaj potrebuje varilec?

Oprema za varjenje: kaj vse potrebuje varilec?

Varjenje je nekaj, brez česar kovinsko predelovalna industrija ne more. Uporablja se v gradbeništvu, proizvodnji pohištva, avtomobilov, letal, skratka povsod, kjer se predeluje kovine. Navkljub dejstvu, da je tehnologija močno napredovala in se veliko uporablja robotsko varjenje, pa je človeška roka še vedno potrebna.

Varilec mora skozi določeno šolanje, opraviti tečaj varilstva in se poučiti o vseh postopkih, ki so na voljo, pa tudi o nevarnostih, ki prežijo nanj. V tem pogledu potrebuje varilec ustrezno varnostno opremo ter brezhibno varilsko orodje.

Varilsko orodje in oprema

Odvisno od tega, po kakšnem postopku varilec vari, mora najprej poskrbeti za ustrezno varilsko orodje. Za ročno obločno varjenje potrebuje poleg naprave za varjenje tudi prave elektrode. Celulozne, rutilne, kisle, bazične. Pri varjenju z elektrodo je prisotna visoka električna napetost, zato je skrb za pravilno izvajanje dela vedno na prvem mestu.

Oprema za varjenje
Oprema za varjenje mora zagotavljati visoko stopnjo zaščite.

Pri varjenju z mešanico plinov prihaja do visokih temperatur in odprtega ognja. Za tovrstno varjenje je potrebno poskrbeti za ustrezen plin ali mešanico ter pri tem ne pozabiti na različne ventile, kot so reducirni ventil, varčevalni ventil, mešalec varilnega plina, regulator in merilec pretoka plina.

Dodatna oprema

Za kvalitetno varjenje je potrebno najprej očistiti material in delovno mesto, V ta namen obstajajo različni izdelki za razmaščevanje, kot je pena v spreju, ki služi za razmaščevanje in odstranjevanje večje umazanije.

Varilec želi, da je njegov var natančen in lep, za kar po končanem varjenju poskrbi s čiščenjem. Za to lahko uporabi posebno napravo, čistilec varov, ki močno olajša delo in izdelek popolnoma pripravi za naslednji korak. Na voljo so tudi različne paste in spreji, ki obdelovanec zaščitijo proti brizgom.

Za natančnejše varjenje z elektrodo poskrbi naprava za brušenje elektrod, poznamo pa tudi shranjevalnike oplaščenih elektrod, peči za njihovo sušenje in drugo.

Zaščitna oprema varilca

Varjenja se nikakor ne gre lotiti brez varnostne opreme, ki varilca zaščiti pred sevanjem, vročino in letečimi žarečimi delci. Eden najbolj prepoznavnih delov varilske zaščitne opreme je zagotovo varilska čelada. Ta varuje glavo in obraz varilca, obenem pa s posebnim filtrom v steklu pred očmi le-te varuje pred škodljivim sevanjem.

Na voljo so tudi varilska očala, ki pa v resnici ščitijo zgolj oči, so pa precej priljubljena zaradi bolj udobnega dela, ki ga omogočajo. Varilec ima na sebi vedno negorljiv usnjen plašč ali jakno z visokim ovratnikom, ki zaščiti ranljive dele vratu.

Varilec potrebuje še hlače iz negorljivega materiala, zaželeno pa je, da v predelu gležnjev omogočajo prekrivanje čevljev ali patent, ki preprečuje žarečim delcem, da bi padli v čevlje. Prav zato so na ta način izdelani varilski čevlji, ki imajo poleg odpornosti na visoke temperature vdelano še dodatno zaščito prstov, saj jih lahko sicer poškoduje kakšen padel kos težke kovine.

Obvezen del zaščitne opreme so tudi varilske rokavice. Pri teh je pomembno, da so prave velikosti in varilcu omogočajo dober oprijem ter občutek med delom. Izdelane so iz negorljivega materiala in največkrat v osnovni in tudi napredni verziji, ki je zelo dobrodošla pri MIG varjenju.

Ostala oprema

Varilec za svoje delo potrebuje še varilno mizo, ki mora biti izdelana iz kvalitetnih materialov in mu omogočati nemoteno delo. Tudi na pozicioner ne gre pozabiti, saj precej skrajša delovni postopek in omogoča mnogo bolj natančno ponovljivost.

V ostalo opremo varilca sodijo še različna merila in orodje za obdelavo kovin. Predvsem tista za čiščenje, brusni papir, pribor za gorilnike, varilna žica in različni manjši pripomočki za lažje varjenje. Ker mora biti delovno mesto pred varjenjem dobro očiščeno in zavarovano, je potrebno imeti pri roki še ustrezna čistila in negorljivo pregrado, s katero se zaščiti sosednje delovno mesto.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email