Nizkoenergijske hiše so trend tudi pri nas

Sodobno bivanje je precej drago, večinoma prav zato, ker so dragi energetski viri. Da bi se temu prilagodili in živeli energetsko čim bolj skromno in varčno, so nam na voljo nizkoenergijske hiše, pri katerih je poraba energije okoli štirikrat nižja, kot velja za povprečje pri klasično grajeni hiši v Sloveniji. Prihranek je torej odličen, to pa se seveda pozna tako na družinskem proračunu kot za majhen drobec tudi pri varovanju okolja in ohranjanju virov. Toda s tem, ko delež nizkoenergijskih ali celo pasivnih hiš narašča, se razlika vse bolj pozna.

Kakšne so nizkoenergijske hiše?

Nizka poraba energijeMed nizkoenergijske hiše lahko prištevamo dejansko vse sodobne montažne hiše, ki uporabljajo napredne konstrukcijske sisteme. To so hiše, ki imajo primerno toplotno izolacijo zunanjih sten, tal in strehe, kakovostno sodobno zasteklitev, poleg tega pa so energijsko varčne še na druge načine, med katerimi je potrebno nekatere parametre upoštevati že ob sami pripravi projekta za gradnjo: položaj stavbe na parceli, orientiranost stavbe glede na smeri neba, kompaktnost oziroma velikost zunanjega ovoja stavbe v primerjavi z notranjo površino, način ogrevanja stavbe in sanitarne vode …

Videz nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijske hiše so po svojem videzu zagotovo predstavnice tako imenovane moderne arhitekture, kjer lahko računamo na to, da je prostor izredno učinkovito izkoriščen, hiše pa so večinoma sodobnih kockastih oblik, ki delujejo minimalistično. Pri nizkoenergijskih hišah ne moremo računati na veliko razgibanost, saj ta povzroča energijske izgube, zaradi katerih ni mogoče doseči porabe pod 35 kW na kvadratni meter energije letno, kar velja za standard. Nizkoenergijske hiše so zato odlične za vse, ki imajo radi sodobno zasnovane stavbe – torej sodobne hiše iz katalogov. Le kdo si ne bi želel takšne?

Nizkoenergijska hiša Rihter
Sodobna nizkoenergijska hiša podjetja Rihter d.o.o.

Sicer pa je odveč govoriti. Če vas nizkoenergijske hiše zanimajo bolj podrobno in bi si radi prebrali o njih več ter tudi pogledali nekaj precej modernih možnosti, je najbolje, da kliknete na spletno stran podjetja Rihter, ki je v samem svetovnem vrhu po gradnji nizkoenergijskih montažnih hiš.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email