Nakup poganjalca

Na kaj paziti pri nakupu poganjalca?

Poganjalec so igrača, ki jo otroci že v rani mladosti obožujejo. Je odličen pripomoček za učenje vožnje s kolesom. Z njim otroci najlažje uravnavajo svoje ravnotežje, si urijo motorične sposobnosti, ki jim pri učenju vožnje s kolesom zelo pomagajo. Otroci si z urjenjem na poganjalcih dobro naučijo uravnavati ravnotežje in kasneje ne potrebujejo dodatnih otroških kolesc.

Toda starši ste verjetno pogosto v dilemi, ali otroku sploh kupiti poganjalec, in če že, katerega. Na trgu lahko najdete ogromno poganjalcev, ki se med seboj razlikujejo ne le po videzu in materialu, ampak tudi po načinu uporabe. Preden se odločite za nakup poganjalca, je zato dobro poznati nekaj opornih točk, ki vam bodo v pomoč pri končni odločitvi.

1. Material okvirja in ostalih komponent

Okvirji za poganjalce so leseni, železni ali sestavljeni. Vsak od njih ima prednosti in slabosti. Železni so ponavadi iz jeklenih ali aluminijastih zlitin, kar pomeni večjo trdnost, večjo težo in hitrejše rjavenje.

Poganjalec Dema Beep Air LT
Poganjalec Dema Beep Air LT – Extreme Vital

Aluminijasti poganjalci so sicer lažji, žal pa imajo manjšo nosilnost. Zelo privlačni in okolju prijazni so leseni poganjalci, ki pa so manj prilagodljivi od ostalih. Vse bolj se na trgu pojavljajo sestavljeni okvirji, ki ponujajo lahek okvir z nosilnostjo visokih telesnih tež, brez skrbi za rjo in luščenje barve.

2. Geometrija poganjalca

Čeprav so poganjalci največkrat preprostih geometrijskih oblik, proizvajalci kljub temu oblikovanju ne posvetijo dovolj pozornosti, saj marsikaterim manjkajo funkcije in ustrezna kakovost. Ena od pomembnih točk geometrije je zagotovo položaj sedeža. Če je ta nameščen na zadnjem delu okvirja, imajo otroci na poganjalcu boljšo vidljivost in več prostora za naravno gibanje naprej.

3. Višina sedeža

Preveliki ali premajhni okvirji otrokom ne nudijo dovolj prilagodljivosti in udobja. Najpomembnejša točka je zagotovo nastavitev višine sedeža. Možnost hitrega nastavljanja je vsekakor najbolj priročna. Preden se odločite za nakup poganjalca, izmerite višino razkoraka med nogami otroka. Višina sedeža naj bo od 2,5 cm do 4 cm nižja kot njegova višina razkoraka.

4. Oblika in oblazinjenje sedeža

Najpogostejši obliki sedežev sta standardna trikotna in U-oblika. Sedeži trikotne oblike so pogostejši, a manj stabilni. Zato so na trgu pričeli izdelovati sedeže v U obliki, ki otrokom preprečujejo zdrs s sedeža.

Poganjalec Cruzee (črn)
Poganjalec Cruzee (črn) – Extreme Vital

Najpogostejša materiala sedežev sta trda plastika, ki je oblazinjena s peno in zavita v vinil tkanino, in usnje. Če želite svojemu otroku nuditi unikaten sedež, poiščite gel sedež, ki zagotavlja rahlo oblazinjenje ter dober oprijem z otrokovimi oblačili.

5. Teža poganjalca

Teža poganjalca je popolnoma odvisna od materiala izdelave. V splošnem velja pravilo, da teža ne presega 30 % otrokove teže. To pomeni, da 4,5-kilogramski poganjalec dveletni otrok s težo 11 kg težko upravlja. Torej izbirajte takšnega poganjalca, ki ga bo vaš otrok sposoben upravljati in bo na njem z lahkoto lovil ravnotežje.

6. Zavore

Majhni otroci imajo majhne ročice in s tem manjšo moč v rokah ter slabšo koordinacijo za uporabo ročne zavore, zato je za njih najpriporočljivejši poganjalec, kjer se za ustavljanje uporabljajo kar noge. Pri manjših poganjalcih so zavore le dodatna oprema, včasih celo ovira, zato se proizvajalci zavor izogibajo.

7. Pnevmatike

Pnevmatike iz penaste gume so med vsemi najlažje, imajo pa najmanj oprijema in oblazinjenja. Te so sprejemljive za malčke, ki se vozijo po asfaltnih površinah. Pnevmatike iz trde gume so zelo trpežne in neuničljive, zagotavljajo boljši oprijem kot penaste.

Poganjalec Specialized Hotwalk za deklice
Poganjalec Specialized Hotwalk za deklice – Extreme Vital

Za otroke od 3. leta starosti dalje so najbolj priporočljive zračne pnevmatike in pnevmatike iz gumijastega satja. V zračnih pnevmatikah lahko zrak regulirate in s tem omogočate dodatno oblazinjenje in blaženje sunkov pred udarci.

8. Omejevalniki obračanja

Če želite, da bo vaš otrok na poganjalcu bolj varen, iščite takšne z omejevalniki obračanja. Nameščeni so na sprednje kolo in njihova poglavitna naloga je preprečevati krmilu, da bi se obrnil za cel krog, preprečujejo ostre zavoje in s tem omejujejo poškodbe pri padcih in zvitje zavornih kablov.

9. Opora za stopala

Nekateri proizvajalci na poganjalcih ponujajo tudi oporo za stopala. Ali to otroci resnično potrebujejo, pa ocenite starši sami, saj so na poganjalcih več ali manj ves čas aktivni in verjetno te opore ne bodo potrebovali.

10. Ročke na krmilu

Čeprav so na videz nepomembne in majhne, pa imajo krmilne ročke pomembno vlogo. Gumijaste ročke dajejo otroku dober oprijem, hkrati pa dobro zaščitijo konec krmila ter tako varujejo otroka pred morebitnimi padci in udarci.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email