Razporeditev kuhinjskih elementov

Kako razporediti kuhinjske elemente?

Vaša nova sanjska kuhinja bo za vas predstavljala kar precejšen finančni zalogaj, zato morate pred nakupom premisliti o številnih večjih ali manjših podrobnostih. Ko razmišljate o novi kuhinji, morate razmisliti tudi o razporeditvi kuhinjskih elementov. Vsak prostor je drugačen in zato zahteva svojo ureditev. Da bo kuhinja res funkcionalna, so bistvenega pomena oblika in velikost razpoložljivega prostora, prav tako pa tudi pravilno zaporedje delovnih centrov oziroma kuhinjskih elementov.

Če boste poskrbeli za pravilno razporeditev kuhinjskih elementov, boste zmanjšali gibanje med pripravljanjem hrane. S tem pa boste zapravili manj časa in energije. Z različnimi analizami so dokazali, da se človek v kuhinji najpogosteje giblje med prostorom za shranjevanje živil, pomivalnim koritom z delovno površino in prostorom za toplotno obdelavo hrane. Ko ta tri mesta povežemo med seboj, dobimo tako imenovan delovni trikotnik. Le-ta predstavlja dolžino prehojenih poti med pripravo hrane. Ta trikotnik moramo upoštevati v vseh kuhinjah, ne glede na to, kakšne oblike so: lahko so enovrstne, dvovrstne, v obliki črke L, v obliki črke U in tako naprej.

Kuhinja z otokom - Nobilia FOCUS
Nobilia FOCUS – sodobna kuhinja z otokom.

Kadar gre za funkcionalno urejene kuhinje, potem obseg stranic delovnega trikotnika ne sme presegati 600 do 700 cm, dolžina posamezne stranice pa mora meriti med 125 in 230 cm. Seveda morate paziti tudi na to, da razdalje niso premajhne, saj bi se drugače v kuhinji počutili zelo utesnjeno.

Kako naj bodo postavljeni kuhinjski elementi?

Pomembno je, da so kuhinjski elementi postavljeni v določenem zaporedju glede na potek dela. Od leve proti desni si kuhinjski elementi sledijo takole: prostor za shrambo s hladilnikom, delovna površina za pripravo hrane, glavna delovna površina z gospodinjskimi aparati za pripravo hrane, prostor za toplotno obdelavo hrane, odstavna površina ter prostor za serviranje.

Pravilen vrstni red kuhinjskih elementov kuhinje po meri je torej povsem enostaven, a ga še vedno veliko ljudi sploh ne upošteva. Izhajati moramo iz dejstva, da v kuhinji kuhamo, zato je osnovna računica čisto preprosta. Iz shrambe oziroma hladilnika vzamemo hrano, jo očistimo, pripravimo za kuhanje, skuhamo in postrežemo. Ne smemo pa pozabiti tudi na predale, ki morajo biti smiselno urejeni in različnih velikosti.

Kuhinjski predali
Urejeni kuhinjski predali omogočajo hiter dostop do pripomočkov.

Vanje bomo spravili vso potrebno posodo, steklenice, pribor za kuhanje, jedilni pribor, pripomočke za peko, male gospodinjske aparate in tako dalje. V zadnjih letih je precej pogosto tudi to, da kuhinja nima zgornjih omaric, zato moramo v predalih predvideti tudi prostor za krožnike, skodelice in kozarce.

Teoretično je postavitev funkcionalne kuhinje dokaj preprosta, v praksi pa je malo bolj zapletena, zato vam svetujemo, da se obrnete na strokovno pomoč svetovalcev v Il Ambienti pohištvenih salonih, ki se nahajata v Ljubljani in Murski Soboti. Prepričani smo, da bodo poskrbeli za vse vaše želje in potrebe, vaša kuhinja pa bo na koncu prav takšna, kot ste si jo že dolgo želeli.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email