Kako izbrati dimenzijo vzmetnice

Kako izbrati pravo dimenzijo vzmetnice?

Izbira primerne vzmetnice ima lahko ogromen vpliv na kakovost našega spanja. Ker kakovost spanja vpliva tako na naše počutje kot tudi na zdravje, moramo izbiri prave vzmetnice nameniti kar nekaj pozornosti. Na trgu je izbira ogromna, večina vzmetnic je na voljo v vseh standardnih dimenzijah, veliko proizvajalcev pa nudi tudi izdelavo v nestandardnih dimenzijah.

Še preden pozornost namenimo izbiri ustrezne dimenzije vzmetnice, pa si poglejmo, katere vrste ležišč so na trgu sploh na voljo. Najprej moramo namreč izbrati tip vzmetnice, šele nato se odločamo glede velikosti.

Osnovni tipi ležišč

Ležišča lahko v grobem delimo v tri katagorije:

1. V prvo kategorijo uvrščamo ležišča, ki imajo jedro, izdelano iz pene. Prednost takšnih ležišč je običajno ugodna cena, nizka teža, ležišča pa so pogosto pakirana v roli, kar omogoča enostaven transport.

Ležišče MatiSan Elastik

Slabost takšnih ležišč je slaba zračnost in s tem povezani problemi z zastajanjem vlage ter krajša življenska doba, saj se lastnosti peni ob redni uporabi hitro spreminjajo.

2. V drugo kategorijo spadajo ležišča z klasičnim vzmetenjem. To vrsto vzmetenja imenujemo tudi bonel vzmetenje, zanj pa je značilno, da so vzmeti med seboj povezane z žico. Prednost takšnih ležišč je robustnost, dolga življenska doba, zračnost ter ugodna cena.

Ležišče MatiSan Komfort

Slabost je slabša podpora telesu, saj vzmeti ne delujejo samostojno in se tako ne morejo popolnoma prilagoditi telesu.

3. V tretjo kategorijo spadajo žepkaste vzmetnice. Pri teh ležiščih jedro sestavljajo vzmeti, ki so vsaka posamezno vstavljena v svoj žepek.

Ležišče Hospital Extra

Zaradi takšne sestave omogočajo ta ležišča popolno točkovno podporo telesu in s tem nepremagljivo udobje. Poleg tega se v vzmetnici nahajajo zračne komore, ki omogočajo dobro zračnost in s tem odvajanje vlage.

Slabost teh ležišče je predvsem nekoliko višja cena.

Izbira ustrezne dimenzije vzmetnice

Dimenzijo vzmetnice običajno izberemo glede na dimenzijo posteljnega okvirja. Če menjamo celoten posteljni komplet, pa dimenzijo izberemo na podlagi prostora, ki ga imamo na voljo, ter glede na naše navade (spimo sami ali s partnerjem, koliko prostora potrebujemo za udobno spanje…).

Najbolj standardna dimenzija vzmetnice je 200×90 cm za samsko posteljo ter 160×200 ali 180×200 cm za zakonsko posteljo. V primeru, da smo višje rasti, si lahko izberemo tudi podaljšano verzijo z dolžino 210 ali 220 cm.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email