Pisarniški stol

Kako izbrati primeren pisarniški stol?

Večurno sedenje za računalnikom v službi zna biti kar precej naporno, poleg tega pa vpliva tudi na naše zdravje. Zato je izbira udobnega in hrbtenici prijaznega pisarniškega stola res izrednega pomena. Pri nakupu nima smisla varčevati: žal lahko neustrezna sedalna ali hrbtna površina kaj hitro privede do takšnih in drugačnih bolečin v hrbtenici.

Kakšen naj bo ergonomski pisarniški stol?

Pisarniški stol mora biti kakovosten in izdelan po vaši meri. Zato se pri izbiri ustreznega stola najprej pozanimajte o njegovi nosilnosti. Preverite, kakšno težo zdrži ter če je primeren za vas. Naslednje dejstvo, ki je še kako pomembno, je to, da upoštevate občutljivost svojega hrbta, ramenskega dela in vratu.

Ponudba pisarniških stolov je res ogromna, zato se je včasih kar težko odločiti, kateri stol bi si izbrali. V nadaljevanju si oglejmo, katere so pomembne ergonomske lastnosti stola.

Naslonjalo in višina stola

Pisarniški stoli, ki imajo premično naslonjalo, vam omogočajo, da se lahko med delom poljubno nagibate ter na primer dosežete računalniško tipkovnico brez nepotrebnega napenjanja oči, rok ali ramen. Poleg tega nagibanje poskrbi za to, da se zmanjša pritisk na hrbtenico ter sedalne kosti, razbremenijo se tudi mišice. Dober pisarniški stol mora podpirati ledveni del hrbta, saj bo tako vaša drža vzravnana.

Na spodnjih slikah so predstavljeni kakovostni in ergonomski oblikovani pisarniški stoli, ki vam jih po ugodnih cenah ponuja podjetje Il Ambienti. Odlikujejo jih nastavljiva višina, nastavljiv kot naslona ter nastavljivi nasloni za roke. Ker stoli zagotavljajo odlično oporo hrbtenici, so odlični za vse, ki za računalnikom vsakodnevno presedite ure in ure.

  • Pisarniški stol RJ-8594 bel

Pisarniški stol naj bo tako visok, da bodo vaše noge na tleh s celotno površino stopal. Stegna morajo biti vzporedna s tlemi in delovno površino. Če bo stol previsok, se bo povečal pritisk na kolena, s tem pa lahko pride do omejenega pretoka krvi. Tudi prenizek stol ni ustrezen: kolena boste v tem primeru dvignili v položaj nad višino bokov, s čimer se bodo sedalne kosti še posebej obremenile.

Globina sedeža in naslonjalo za roke

Pisarniški stol je ustrezen takrat, ko je med notranjo stranjo kolena in sprednjim robom sedeža približno 3 ali 4 centimetre prostora. Sedež, ki se s koleni stika, ovira pretok krvi. Sedež, ki je preglobok, pa povzroči nagibanje telesa naprej. Zaradi tega pride do pritiska v nogah in hrbtu. Najbolje bo, da si priskrbite stol z nastavljivo globino sedeža – premik naprej ali nazaj bo poskrbel, da se bo sedež prilagodil dolžini vaših nog.

Zelo priporočljivo je še to, da imajo pisarniški stoli udobno naslonjalo za roke. Roke naj bi udobno počivale na naslonjalih stola ali na delovni površini, seveda pri tem hrbet in ramena ne smejo biti zgrbljeni. Naslonjala za stole naj bodo nastavljiva tako, da boste imeli pri delu komolce pod kotom 90 stopinj, podlakti pa bodo vzporedno s tlemi.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email