Inverterski varilni aparati ali CO2?

Za kakovostno delo potrebujemo dvoje: dobrega mojstra in dobro orodje. Običajno je najbolje, da za vsako delo najamemo usposobljenega strokovnjaka, ki dobro ve, kakšni so pravilni postopki, kakšno orodje in material potrebuje, a marsikateri domači »mojster za vse« se loti dela sam – tudi varjenja. Ne glede na to, ali želite doma izdelati kakšno ograjo, okovje za mizo ali podobno, ali pa opravljate delo varilca profesionalno, potrebujete dober varilni aparat. Seveda pa varilni aparati niso med seboj različni zgolj po ceni, temveč jih ločimo tudi glede na to, kakšen postopek varjenja omogočajo in kakšnemu delu so namenjeni.

Varilni inverterski aparati

Za varjenje po MIG/MAG postopku se uporabljajo varilni aparati s CO2, ki so večinoma primerni zgolj za delo v delavnici ali garaži, saj niso najbolj primerni za transport. Pri varjenju se uporablja ogljikov dioksid, še boljša pa je mešanica plinov, pri kateri je varjenje enostavnejše. Sicer CO2 pomeni tudi nastanek žlindre. Kakor koli – varjenje s plini sicer ni težko, vendar var na zunaj ni lep, prav tako pa tovrstno varjenje ni primerno za vsakogar in za povsod.

  • Inverterski varilni aparat (1)

Veliko boljša izbira so varilni inverterski aparati, ki imajo majhno maso (tudi zgolj 5 kg) in jih zato lahko po potrebi vedno vzamemo tudi s seboj na teren. Pri teh ni potrebnega veliko znanja, posvetiti se je potrebno le primernemu izboru elektrod (o čemer vam lahko svetuje prodajalec). Inverterski varilni aparati so namenjeni »lažjemu« varjenju, če naj bi šlo za izjemno močne vare »industrijskega« tipa ali nameravate vsak dan variti več ur, pa seveda pridejo prav bolj profesionalni varilni aparati, ki vas bodo tudi stali več. Inverterski so vam namreč na voljo tudi že od 150 evrov naprej.

Varilni aparati in blagovna znamka

Ne le cena, tudi blagovna znamka lahko pove veliko o tem, kateri varilni aparati so kakovostni in kateri ne. Vsekakor velja, da je za redno oziroma polprofesionalno delo najbolje izbrati varilni aparat pri specializiranem trgovcu, ki ponuja uveljavljene znamke. To pomeni, da boste za svoj denar dobili kar največ, saj se varilni aparati dobre izdelave tudi ne kvarijo in vam lahko služijo dolga leta.

Kaj pa profesionalne zahteve?

Kadar ne gre zgolj za manjša dela, se je najbolje odločiti za najem podjetja, ki se ukvarja zvarjenjem. Če je količina velika, lahko poskrbijo tudi za robotsko varjenje, kar pomeni, da bo delo opravljeno bolje in hitreje, kot če bi zanj skrbeli ročni varilni aparati, še posebej, če niso v izurjenih rokah.

Želite objavo deliti s prijatelji?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email